Ókor – Egyiptom

2706 Views 0 Comment

Az ókori Egyiptom időszámításunk előtt több ezer éven át virágzott. Lakóinak legkedveltebb alapanyaga a len volt, melyből finom, fehér textilt, úgynevezett ,,bisszoszt” (szövött felhő) készítettek. A férfiak különféle szabású ,,sentit” (ágyékkötő), míg a nők ,,kalasziriszt” (ing) viseltek, melyet olykor egy-egy ,,halkkal” (lepel) egészítettek ki. Mindezeket általában egyszerű pliszírozással díszítették.

Nagyrészt mezítláb jártak, csak néhanapján vettek fel papiruszszandált. Ékszereket, azon belül is főleg gallérokat és amuletteket viszont annál szívesebben hordtak, mivel hittek a drágakövek gyógyító erejében.

A külső megjelenés a társadalmi rétegek közti különbségek kifejezője volt. Például az előkelő osztályban mindkét nem kopaszra borotválta a fejét, és parókát viselt. Az uralkodók hatalmi jelképei közül érdemes megemlíteni a fejdíszt, az álszakállt (nőknél is) és a légykergetőt.

Az egyiptomiak számára a test- és szépségápolás az istenek előtti tiszteletadás jele volt. Ezért a díszes tartókban tárolt kozmetikumok titkos receptjeit a papok őrizték. Ma azonban az egész iparág ezeket használja. Az akkori és a mostani ideál rendkívül hasonlít egymásra: a vékony, szőrtelen, napbarnított kinézetet kedvelték, akárcsak napjainkban. Nők és férfiak minden reggelüket fürdővel kezdték, majd különböző krémekkel és olajokkal folytatták, végül pedig erőteljes sminkkel fejezték be.

Jellegzetes, fekete, ,,kohl” nevű szemkontúrjukat eredetileg egy élősködő bogár ellen használták, méreganyag tartalma azonban olykor emberi áldozatokat is követelt. Érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy a világ első sztrájkja épp azért tört ki, mert a piramisépítők kifogytak ebből a bizonyos tusból. A mai parfümök elődei szintén itt születtek meg. Ezek közül a legfurcsább az a fejtetőre helyezhető viaszkúp volt, amely hő hatására fokozatosan feloldódott és illatozott.

Ők találták fel a tükröt, a fésűt és a borotvát, amely ekkor még csak fémből készült, sőt a hajfestéket, a körömlakkot és a fogfehérítőt is. Így az ókori egyiptomiak a tudomány és a művészet mellett a modern test- és szépségápolást egyaránt sikeresen megalapozták.